Veredeling

Liever gezonde doornloosjes dan zwakke doornroosjes....

Kwekerij De Pol is de exclusieve licentiehouder van de door Plant Research Overberg (PRO) ontwikkelde rassen. PRO is veredelaar van bottelrozen, rozenonderstammen, geurende kasrozen en meer. Wij beschikken hierdoor over de meest toonaangevende "bloedlijn" in de markt. In nauwe samenwerking met PRO wordt actief veredeld en gezocht naar nieuwe rassen. De Pol is merkhouder van het merk "Plenty®" onder welke naam een eerste bottelroos voor kwekersrecht werd aangemeld. Meerdere nieuwe en spectaculaire bottelrassen zullen deze weg volgen; Sanne® en Happy Hippy® zijn hier voorbeelden van.

meeldauwresistentie

Meeldauw resistentie in de praktijk: duidelijk genetisch

Onze rassen zijn hoogproduktief, doornloos of vrijwel doornloos, hebben een goede natuurlijke weerstand tegen ziektes als meeldauw en sterroetdauw en hebben geen of weinig last van doorwas. De soorten hebben gééń last van wortelopslag. Onze rozen zijn dus geschikt voor zowel gangbare als natuurvriendelijke teeltmethodes waar geen synthetische gewasbescherming of voeding gebruikt wordt. Ons extensieve teeltsysteem met leirozen in hagen draagt hier aan bij. Met onze organische niet-synthetische voedings- en teeltmethodes bewijzen we dit al jaren in de praktijk. In 2012 verscheen in het Vakblad voor de Bloemisterij dit artikel over onze manier van veredelen en onze verdelingsdoelstellingen. Bent u teler en geïnteresseerd? U bent van harte welkom voor een kop koffie en een rondleiding.

Nieuwe soorten vergeleken met Plenty
Er is een enorme variatie aan bottels, hier in vergelijking met Plenty

Plenty® is onder licentie beschikbaar voor de professionele kweker. Van Plenty® zijn nu enkele hectaren aangeplant, en de bottels werden met succes in het najaar van 2007 op de veiling Rijnsburg geïntroduceerd. De hoge productie, ziekte resistentie, groeikracht en eenvoudige teeltmethode maken de PRO-rassen onderscheidend. Zowel op de testvelden van Kwekerij De Pol als bij PRO wordt in alle testvelden principieel niet gespoten met synthetische middelen of met niet-organische voeding gewerkt. Alleen de soorten die door deze tests komen zijn voor ons interessant genoeg om verder ontwikkeld of direct op de markt gebracht te worden.

Doornloos is overigens iets anders dan soorten die ontdoornd worden en dan als "doorloos" worden aangeboden. Bij het ontdoornen kan de steel grote beschadigingen oplopen die niet alleen lelijk zijn maar ook het vaasleven negatief kunnen beïnvloeden. Alleen écht doornloze soorten bieden de klant de optimale kwaliteitsgarantie.