Onze Filosofie

Op kwekerij De Pol wordt organisch en met respect voor de natuur gekweekt. Dit doen wij zonder gebruik van kunstmest en (vrijwel) zonder chemische middelen onder het motto "geen zweverig gedoe, maar harde feiten!". Waar mogelijk en indien beschikbaar kiezen we voor de natuurlijke oplossing; in de praktijk blijkt dat vrijwel altijd te zijn. Onze doornloze bottels zijn zonder meer 100% vrij van synthetische gewasbeschermingsmiddelen en direct van de struik eetbaar zou u dat zou willen.

Wat planten betreft komt vrijwel alle zegen van onder, en daar is nu juist heel vaak veel mis. Moderne landbouwgronden worden vaak behandeld als waren zij een inert substraat waar naar hartelust voeding en andere stoffen aan toegevoegd kunnen worden. Wij geloven hier niet in: een goed bodemleven is een eerste voorwaarde voor gezonde planten. Hoe meer wormen, bacteriën en schimmels hoe liever het ons is. Graag wél met elkaar in balans natuurlijk! Het is nou juist deze symbiose tussen al deze organismen die garant staat voor de wederzijdse voordelen. Sterke planten kunnen tegen een stootje, worden groter, en produceren meer, beter en langer.

Voeding
Een evenwichtige complexe voeding vol sporenelementen levert in onze ervaring de beste resultaten op. In onze visie is dat organische bemesting: Koeienmest, kippenmest, compost enzovoorts. Op korte termijn kan het gebruik van chemisch zuivere meststoffen weliswaar positieve resultaten opleveren, maar uiteindelijk zal er ergens anders een gebrek optreden. Een mens kan ook niet overleven op vitaminepillen alleen!
Het gebruik van goede compost is dus een van onze wapens. Compost heeft een voedende maar ook helende werking, als het ware antisceptisch, en voorkomt veel ziektes en problemen. De publicaties hierover stapelen zich op en ook de reguliere land- en tuinbouw kijkt nu serieus van de mogelijkheden die compost biedt.

Ziektes en plagen
Toen in 2009 de kwekerij overspoeld werd met rupsen die zich vanuit de omringende eiken in de kwekerij parachuteerden was de schade enorm. Spuiten had weinig zin, want de rupsen waren er al en elke windvlaag zond honderden nieuwe vreetmachines naar beneden. Toch kregen we uiteindelijk vat op het probleem dankzij de kool- en pimpelmezen die de rupsen massaal vingen en opaten. Rondom de kwekerij hebben we die winter een groot aantal vogelhuisjes geplaatst, en sindsdien hebben we geen rups meer gezien. Soortgelijke oplossingen tegen luizen en ander gespuis blijken in de praktijk perfect te werken.

Een goed bodemleven is een eerste voorwaarde voor gezonde planten. Veel ziektekiemen krijgen pas vat op een plant als zij verzwakt is. Resistentie is een belangrijk deel van de oplossing, maar niet de enige. Ook zogenaamd "resistente" planten met een gebrek zullen uiteindelijk ziek worden. In de moderne tuinbouw is er een oplossing voor elk gebrek en elke ziekte beschikbaar, meestal in een chemisch zuivere en anorganische vorm. Ook hier komt weer het belang van complexe organische voeding om de hoek.

Een belangrijk voordeel van niet spuiten met chemische middelen is dat insecten en dieren hun werk kunnen doen: lieveheersbeestjes kunnen onze luizenproblemen bijna zelfstandig aan. Door de organische mest wemelt de grond van de wormen, de wormen trekken muizen en mollen aan die op hun beurt weer de zeer schadelijke emelten en engelingen opeten. 

Bodemstructuur
Een belangrijk voordeel van organisch telen is dat de structuur van de grond na verloop van tijd enorm verbeterd. Een voorbeeld is de vochtregulering: 1% organisch materiaal toevoegen aan de grond betekend een verbetering van 10% in het vasthouden en gefaseerd weer afgeven van water. De wormen, muizen en mollen zorgen voor een natuurlijk drainagenetwerk wat overtollig water afvoert en frisse lucht tot diep in de bodem brengt.

Organisch of biologisch?
Wij kweken met maximaal respect voor de natuur en zullen waar mogelijk het gebruik van anorganische en chemische vermijden. Indien nodig zullen we ingrijpen met de daarvoor beschikbare middelen, en altijd de meest gevanceerde oplossing kiezen: moderne bestrijdingmiddelen verschillen dag en nacht van de "oorlogstroep" waar vroeger mee werd gewerkt. Kwekerij De Pol heeft geen Skal-normering, maar wel vaak gedacht aan het aanvragen hiervan. Met haar huidige uitgangspunten zou Skal ons te veel belemmeren. In 2012 verscheen in het Vakblad voor de Bloemisterij dit artikel hierover.

Onderzoek
Omdat nog veel te winnen valt voeren we divers onderzoek uit; een van onze partners is Plant Research Overberg (PRO) Ook wordt in samenwerking met de universiteit Wageningen onderzoek naar de fysiek van rozenbottels uitgevoerd.